Read Kako čitati strip by Scott McCloud Free Online


Ebook Kako čitati strip by Scott McCloud read! Book Title: Kako čitati strip
The author of the book: Scott McCloud
Date of issue: 2005
ISBN: 9537113175
ISBN 13: 9789537113179
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 557 KB
Edition: Mentor d.o.o.

Read full description of the books Kako čitati strip:

Knjiga “Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost” autora Scott McClouda na definitivan i savršen način teoretizira strip: priča je ispričana kroz strip, autor nas u karikaturalnoj formi vodi kroz gotovo tri tisuće godina stripovske povijesti i analizira medij do “atoma” koji ga definiraju.

Autor knjige Scott McCloud je po vokaciji, naravno, stripaš i njegovi su crtani radovi polovicom osamdesetih izazvali pozornost, ali ni izbliza mu nisu donijeli status kojeg je postigao ovom knjigom – McCloud se spominje kao vrhovni teoretičar stripa priznat i stručno pomognut oko knjige od najvećih stripaša današnjice Neila Gaimana ili Stevea Bissetea primjerice, kao i sa značajnim savjetima Willa Eisnera, stripaške legende.

Na početku knjige McCloud se bavi povijesnim primjerima stripovskog izričaja u crtežima starom Egiptu ili u Francuskoj u XI. stoljeću, preko izuma tiskarskog stroja do oca modernog stripa Rodolpha Töpffera čije su satiričke priče nastale sredinom 19. stoljeća uključivale međuovisnu kombinaciju riječi i slika.

Autor nas dalje vodi u pojašnjavanje vokabulara stripa, gdje kroz upoznavanje sa znakovima i “čudesima” vizualne komunikacije, sa opažanjima o karikaturi i stilizaciji, stižemo do impresivne “obuhvatne mape svemira zvanog stripa” - trokuta stvarnosti, značenja i apstrakcije, u koju autor, prema pripadnosti, uvrštava poznate likove/stilove junaka iz stripa, te prikazuje pojedine autore i njihove stilove u magičnom trokutu!

McCloud se u nastavku bavi ljudskom percepcijom, s naglaskom na proces zatvorenosti, gdje oblici bivaju transformirani u znakove u našem umu. Kako strip komunicira sa čitateljem u prikazima trenutaka i putovanjem kroz vrijeme, McCloud demonstrira na razlikama u vizualnoj kulturi između Istoka i Zapada, s naglaskom na najstripaškiju kulturu na svijetu, onu japansku. Autor zalazi i u stvaralački proces stripa gdje upoznajemo značaj i prikaz protoka vremena, kao i dinamiku kadrova.

McCloud analizira i crtež, naravno, kroz igru raznih crta i značenja koje posjeduju, te o utjecaju crteža na shvaćanje priče, kao i razumijevanje boje u stripu, gdje dolazimo do izvanrednog poglavlja o pričanju priče kroz strip, gdje autor završno brani tezu o stripu kao nevidljivoj umjetnosti i mogućnosti komunikacije među ljudima, gdje oni drugi makar nakratko mogu, čitajući vaš strip, zaviriti i u vaš svijet.

“Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost” je knjiga za sve one koji vole strip i koji ga čitaju, kao i za sve one koji su upleteni na bilo koji način u svijet vizualnog.

Read Ebooks by Scott McCloudRead information about the author

Ebook Kako čitati strip read Online! Scott McCloud (born Scott McLeod) is an American cartoonist and theorist on comics as a distinct literary and artistic medium.


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Kako čitati strip
Read EBOOK Kako čitati strip by Scott McCloud Online free

Download PDF: kako-itati-strip.pdf Kako čitati strip PDF