Read De Gales Hus by Karin Fossum Free Online


Ebook De Gales Hus by Karin Fossum read! Book Title: De Gales Hus
The author of the book: Karin Fossum
Date of issue: 1999
ISBN: 8202177065
ISBN 13: 9788202177065
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 985 KB
Edition: Cappelen

Read full description of the books De Gales Hus:

Det börjar så bra och så går det utför. Karin Fossums huvudperson Hajna verkar inte skona oss inte, inte inledningsvis- hon tar oss med ner i mörkret. Jag jublar inombords, skygga inte undan, bra, mer sånt. Hon ringaktar "den vanliga människans" alltså den "friskas" rädsla för smärta och klarspråk; klarspråk är det språk hon talar.
Efter ett halvdant självmordsförsök (egentligen vill hon in på anstalt, men för att bli intagen står valet mellan att försöka ha ihjäl sig eller att döda någon förbipasserande så hon kastar sig in genom ett skyltfönster och får sy 160 stygn) hamnar Hajna på Varden.

Nu.
Detta ska sägas först så det är sagt: jag älskar mentalsjukhusberättelser. Varhelst jag hittar dem, i vilken form som helst, film, musik, text, bild. Jag tar dem direkt. Jag kan inte hålla mig borta.
Det går inte över.
Och därför blir jag alltid lika ledsen när jag märker (för det händer så ofta) att den som står bakom verket fastnat i stereotyper av hur mentalsjuka är. Någon är smittad av rymdbakterier och går med handskar och städrock för jämnan, någon räknar hela tiden och tror att han svettas hjärnsubstans, någon är överreligiös och brister ut i psalmsång i tid och otid.
Någon är arg och lesbisk.
Någon är "schizofren" (Erkki) men eftersom Fossum tvekar om vad det innebär låter hon honom bara gå i korridorerna och inge sin omgivning ett obehagligt intryck. Det är, med tanke på hur övriga patienter gestaltas, förmodligen lika klokt.
För som så många andra som försökt sig på att skriva om psykisk ohälsa "utifrån" och "skapa verkliga personer" skapar Karin Fossum bara halvdiagnoser. Det känns som om hon dragit lott när hon skrivit. Jag behöver tio karaktärer, de ska vara PATIENTER, jag skriver ner ett antal *personlighetsstörningar* och lägger lapparna i en burk och drar upp tills varje namn fått ett bihang.
Det blir inte personer av det här.
Det här levandegör inte the disturbed, det spär på fördomar som redan finns - har du en diagnos är det den du är. Även om det görs på ett sätt som menar väl.

Den enda som inte är som de andra, som har fler egenskaper än vad de har, är som seden bjuder huvudpersonen, Hajna. Hon är tystlåten men klarsynt, hon SER omgivningen, hon SER igenom och hon behandlar minsann de andra på ett sätt som gör att de kan stå ut med henne. Ty sig till henne. Hon är nämligen tyst.
Tar ingen plats, har inga teorier, tror inte hon är smittad.
Att försöka skapa mystik kring en person genom att göra den tyst fungerar sällan, därtill är det ganska...tja... fegt. Man gör det "för lätt" för sig.Där står hon alldeles tyst och kan inte ha fel, kan inte göra fel. Alla dras till henne, till hennes magnetiska tystnad, Hajna -mysteriet. Den enda som frågar Kockan om Kockans liv och så.
Men den tysta blir inte särskilt spännande i längden, den blir mest tyst, tråkig och... förutsägbar.
Någon riktig diagnos får inte Hajna. Neurotisk depression med psykotiska inslag/ katastroftänk, kanske? Hon sitter ibland vid sjön Bronnen (fast med norskt ö och inte o, hur man nu gör norska ön) och pratar med Döden som har en verkstad där på botten. Hon ser människor lemlästas i sitt inre, hon är där men hon är maktlös.
Hon tappar som berättare lite mer än halvvägs igenom boken, hon blir tjatig och ytlig och skyndar sig fram till slutet. Det är synd för trots de schablonmässiga beskrivningarna av sina medpatienter beskrev Hajna inledningsvis sin omgivning på ett sätt som var underhållande och som grep tag i en, det gick inte att titta bort.
Jag är liksom sorgsen när jag slår igen boken, varför var det här inte bättre än vad det var! Varför fortsatte det inte som det började?
Ändå läste jag den med viss behållning. Jag väntade på något, något som provocerade något som berörde, något som fick mig att gråta eller som gjorde det jobbigt för hjärtat att slå en stund.
Jag ville verkligen att den skulle vara bra.

Read Ebooks by Karin FossumRead information about the author

Ebook De Gales Hus read Online! Karin Fossum (née Mathisen) is a Norwegian author of crime fiction,often known there as the "Norwegian queen of crime". She lives in Oslo. Fossum was initially a poet, with her first collection published in 1974 when she was just 20. It won the Tarjei Vesaas' Debutant Prize. She is the author of the internationally successful Inspector Konrad Sejer series of crime novels, which have been translated into over 16 languages. She won the Glass key award for her novel "Don't Look Back", which also won the Riverton Prize, and she was shortlisted for the Crime Writers' Association Gold Dagger in 2005 for "Calling Out For You".

Series:
* Inspector Konrad Sejer


Ebooks PDF EpubAdd a comment to De Gales Hus
Read EBOOK De Gales Hus by Karin Fossum Online free

Download PDF: de-gales-hus.pdf De Gales Hus PDF